De fleste små og mellomstore bedrifter er aktive IT-brukere. Vi ser at stadig flere virksomheter er sårbare for cyberangrep, noe som fører til praktiske problemer, økonomiske tap og i verste fall ett svekket omdømme. Denne sårbarheten skyldes ofte utilstrekkelige cybersikkerhetstiltak, personalmangel, manglende kompetanse og andre problemer.
For å imøtekomme den økende etterspørselen etter cybersikkerhetstiltak gjennomfører Vilnius universitet, i samarbeid med partnere fra sju europeiske land, det treårige CyberAgent-prosjektet. Hovedmålet med CyberAgent-prosjektet er å etablere en plattform for å øke kunnskapen og ferdighetene innen cybersikkerhet og spesielt komme ansatte i små og mellomstore organisasjoner, høyere utdanningsinstitusjoner og yrkesopplæringsinstitusjoner til gode, slik at de kan bruke opplæringsmateriellet i sine respektive virksomheter.
Prosjektet vil innledningsvis gjennomføre ett omfattende forskingsarbeid som skal brukes som grunnlag for utvikling av opplæringsmateriale. Programmet skal gi opplæring til ansatte i små og private organisasjoner, med særlig fokus på kvinners deltakelse. Prosjektet skal også fremme samarbeid og utveksling av god praksis om cybersikkerhet mellom høyere utdanningsinstitusjoner, tilbydere av yrkesopplæring, små og mellomstore bedrifter og organisasjoner.
CyberAgent-prosjektet ble lansert tidligere i år, i juli, og den 3. og 4. oktober deltok representanter for alle prosjektpartnerne på et møte på Kaunas-fakultetet ved Vilnius-universitetet for å diskutere de neste aktivitetene, felles målforståelse, formidling av prosjektet, utfordringer knyttet til cybersikkerhet og mange andre prosjektaktiviteter.
CyberAgent-prosjektet støttes av Erasmus+-programmet. Prosjektkonsortiet består av følgende organisasjoner som representerer høyere utdanning, yrkesopplæring, ideelle organisasjoner og næringsliv:
Prosjektkoordinator - Kaunas-fakultetet ved Vilnius universitet. Prosjektleder Dr. Renata Danielienė, Institutt for samfunnsvitenskap og anvendt informatikk.
Finansiert av Den europeiske union. Synspunktene og meningene som kommer til uttrykk, er imidlertid kun forfatternes egne og gjenspeiler ikke nødvendigvis synspunktene til EU eller European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Verken EU eller EACEA kan holdes ansvarlig for dem.
Les mer om lignende prosjekter vi jobber med rundt tema cybersikkerhet:
A-CCT (skyteknologi i formell og fagutdanning).